W środę, 15 września uczniowie ZS CKR w Samostrzelu uczestniczyli w zajęciach praktycznych przy połowie małż. Mieli oni okazję zapoznać się z warunkami hodowli zwierząt akwakultury i z zagrożeniami wynikającymi ze zmianami klimatu. Na farmę muli stażyści popłynęli statkiem, na którym mogli podziwiać uroki morza, m.in. skaczące delfiny. Niektórzy po raz pierwszy mogli doświadczyć, jak smakują małże.
Następnego dnia uczniowie gościli w Amerykańskiej Szkole Rolniczej w Salonikach (American Farm School). Poznali szczegółowo tajniki pracy mleczarni oraz podczas zajęć praktycznych utrwalili wiedzę z zakresu dojenia krów mlecznych. Dowiedzieli się także, jak doić krowy, aby uzyskać jak największą jakość i wydajność mleczną, przy ograniczeniu strat związanych z problemami zdrowotnymi. Zobaczyli również, jak wygląda chów klatkowy kur niosek oraz hodowla ślimaków. Praktykanci podczas zwiedzania terenu szkoły udali się na pole, gdzie zobaczyli gaj oliwkowy, winnicę i sad z egzotycznymi dla nich owocami: granatami, pigwami, brzoskwiniami. Dzień zakończył się zwiedzaniem White Tower (Białej Wieży), z której rozciągał się przepiękny widok na całe Saloniki.
W piątek, ostatniego dnia praktyk zawodowych w siedzibie Lifelong Learning Centre Ipodomi odbyło się podsumowanie staży zawodowych w ramach projektu Erasmus plus oraz uroczyste wręczenie certyfikatów Europass, po którym uczniowie podziękowali opiekunom projektu.
Sobotni poranek młodzież rozpoczęła od spakowania walizek, w których znalazły się pamiątki z Grecji. Po ostatnim śniadaniu w hotelu uczniowie wyruszyli na spacer wzdłuż promenady, po którym wyruszyli na lotnisko, skąd wylecieli w podróż powrotną. Na lotnisku w Berlinie czekał już autobus, który przewiózł praktykantów do Samostrzela gdzie czekali stęsknieni rodzice. Dwutygodniowy pobyt w Helladzie na zawsze pozostanie w ich pamięci.
Tekst: Dominik Gdaniec, Kacper Karnowski, Kamil Skulimowski, Krzysztof Szynakiewicz.