Dzisiejszego dnia rolnicy odwiedzili pasiekę Honeya KYMINA. Dowiedzieli
się jak wygląda cały proces produkcji miodu, aż do momentu umieszczenia go w
słoikach. Właściciel opowiedział
historię swojej firmy, która jest tradycją rodzinną oraz o zaistniałej, trudnej sytuacji na rynku
pszczelarskim ze względu na bardzo małą ilość pszczół. Młodzi rolnicy zapoznali się ze sposobami
przeprowadzania miodobrania i
odsklepiania miodu, z techniką odwirowania miodu z plastrów za pomocą miodarek,
cedzeniem i procesem klarowania za
pomocą odstojników.
Weterynarze natomiast dowiedzieli się jak zostać lekarzem weterynarii i jakie
są plusy oraz minusy tego zawodu w
Grecji. Obserwowali strzyżenie psa rasy
White terier u którego zdiagnozowano malassezie i infekcję ucha, wykonywali
różnorodne prace pielęgnacyjne i porządkowe w schronisku, nakarmili zwierzęta
oraz wyprowadzili je na spacer.
Wieczorem zostaliśmy zaproszeni na kolację integracyjną przez przedstawicieli IPODOMI Lifelong Learning Centre. W spotkaniu
uczestniczyła młodzież turecka wraz z
opiekunami, która w ramach projektu unijnego również odbywa staże zawodowe w Salonikach. Okazało się, że pomimo wielu różnic,
dzięki obustronnej tolerancji i otwartości, możliwe było wzajemne
zrozumienie i nawiązanie nowych polsko-tureckich znajomości.
materiał: Kacper Żurek